Stiri ginecologie

Inapoi in lista de stiri | Home

CT performant, instalat la Centrul Oncohelp Timisoara

2011-10-07 17:22:13

Un computer tomograf de inalta performanta a fost inaugurat la Centrul de Oncologie OncoHelp din Timisoara. Aparatul asigura o excelenta rezolutie si calitate a imaginii, punand in evidenta cele mai mici detalii si reducand doza de iradiere aplicata pacientului cu pana la 68%.


Computerul a fost donat unitatii medicale si va permite, printre altele, medicilor oncologi sa stabileasca un diagnostic precoce si exact.


"Aparatul este un tomograf multislice cu 16 capete care ne va ajuta sa descoperim chiar si tumorile foarte mici si sa urmarim evolutia acestora sub tratament. Avand in vedere specificul institutiei noastre, doza de iradiere primita de catre pacient in timpul investigatiei este de dorit sa fie cat mai redusa. Cu ajutorul acestui tomograf putem reduce doza aplicata pacientului cu pana la 68%, mentinand aceeasi calitate a imaginii, datorita tehnicii de modulare a dozei in timp real. Cancerul la san este una dintre cele mai frecvente forme de cancer intalnite, iar pentru stadializarea pacientilor cu neoplasm de san, atat pre cat si post operator, este importanta investigarea tomografica cerebrala, toracica, abdominala si a pelvisului", a explicat dr. Serban Negru, medic primar oncolog si presedintele Asociatiei OncoHelp.


Aparatul va fi functional in momentul obtinerii tuturor avizelor de la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare.


Centrul OncoHelp dispune de 10 medici si 12 asistente


Unitatea medicala a luat fiinta in 2009, printr-o sponsorizare in valoare de 150.000 dolari. Pe acea vreme avea 32 de paturi.


"Astazi avem 80, iar numarul de internari a crescut de patru, cinci ori. Daca la sfarsitul lui 2009 erau 100 - 150 de internari pe luna, in prezent numarul acestora poate ajunge si la 600. De aceea si echipa noastra a crescut de la an la an. Suntem zece medici si 12 asistente. Centrul are contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, bolnavii beneficiind gratuit de majoritatea tratamentelor prin Programul National de Cancer", a declarat dr. Negru.


Din pacate, din cauza faptului ca CJAS Timis nu a mai decontat nimic, conducerea centrului a fost obligata sa introduca o coplata de 100 de lei in momenul internarii. Apoi, pacientul nu mai plateste absolut nimic pe perioada internarii.


In centru functioneaza permanent si Grupul de Suport Dorinta, alcatuit din femei care au trecut prin experienta cancerului de san si care acum ajuta si alte persoane sa treaca mai usor prin aceasta experienta.


"Sa vrei sa fii vindecat este inceputul vindecarii. Grupul Dorinta este materializarea dorintei de a ajuta a celor care l-au infiintat si a dorintei de a fi ajutate a persoanelor care se adreseaza grupului. Impreuna cu Violeta Taranu am pornit acest grup acum 5 ani si pana acum sunt peste 100 de persoane care au apelat la ajutorul grupului de suport si care, la randul lor, au oferit sprijin. Ne place sa credem ca am ajutat si noi, pe cat am putut, la realizarea a ceea ce se numeste Centrul de Oncologie OncoHelp", a declarat Anghelina Glisici, una dintre coordonatoarele Grupului Dorinta.


Centrul OncoHelp ar putea deveni spital clinic


Intrucat se inregistreaza o incidenta crescuta a maladiilor canceroase in vestul tarii, iar numarul de locuri pentru pacientii afectati de aceste boli este insuficient, s-a demarat un proiect de transformare a Centrului OncoHelp intr-un Institut Oncologic privat. Acesta are sanse sa se finalizeze inaintea Institutului Oncologic public pe care-l are in plan Ministerul Sanatatii.


"Nu poti sa faci asistenta medicala de calitate fara un invatamant de calitate, fiind valabila si reciproca. Doresc succes acestui demers si sa se realizeze la Timisoara un Institut Oncologic prin reteaua privata. De aceea sunt demersuri, atat la Ministerul Educatiei si Cercetarii, cat si la cel al Sanatatii, ca acest Centru Oncologic 'OncoHelp' sa fie declarat spital clinic si intreaga activitate de invatamant medical din domeniul oncologiei sa fie canalizata in aceasta zona, deoarece este cea mai performanta in ceea ce priveste asistenta medicala oncologica", a declarat prof. dr. Stefan Dragulescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Victor Babes" din Timisoara, citat de Agerpres.

Sursa: Paginamedicala